Fler studentbostäder i rätt tid och till rätt pris – vilka åtgärder krävs?
Politiken vill se nya bostäder och näringslivet vill bygga nytt, men kalkylerna går inte ihop. Vad behövs för att få fart på bostadsbyggandet och för att öka finansieringsviljan i branschen?
BOSTADSLUNCHEN - Hur får vi igång bostadsbyggandet?
Politiken vill se nya bostäder och näringslivet vill bygga nytt, men kalkylerna går inte ihop. Vad behövs för att få fart på bostadsbyggandet och för att öka finansieringsviljan i branschen?
Hur grön är din stad - hur kan träd klimatsäkra städer och bidra till folkhälsan?
Varmare och blötare klimat innebär risker för biologisk mångfald och människors hälsa. Både klimatanpassning och ohälsa är kopplat till höga kostnader för samhället och individen, men med rätt åtgärder kan vi investera idag för slippa kostnader och ohälsa imorgon.
Hur skapas framgångsrika platser?
Vad skapar en framgångsrik plats? Vilka är platserna som har potentialen att utvecklas, vilka är mervärdena och när skapas attraktivitet? Hur kan vi tillsammans genera välmående bostads- och näringslivsområden och destinationer för besökare?
Hur främjar vi återbruk vid renovering och underhåll?
Idag riskerar renovering av bostäder drabba de boende negativt samtidigt som det innebär resursslöseri och stora kostnader. Hur kan vi hitta en väg att nå social, ekonomisk och ekologisk hållbarhet genom incitament för återbruk på plats som fungerar för både hyresgäster och fastighetsägare?
Markpolitik i förändring – så blir Stockholmsregionen en förebild
Frågan om markanvändning är central i Stockholmsregionens kommuner. Stockholms stad ska utreda hur priset på mark vid försäljning sätts för att bättre fungera över konjunkturcykler. Hur kommer hållbarhet och långsiktigt ansvarstagande att premieras? Vad har vi lärt av den pågående krisen?
Från byggstopp till byggstart - är regionala testbäddar lösningen?
Flera orter i Sverige står inför betydande industriinvesteringar, vilket medför ett stort behov av fler bostäder. Trots det har byggande i stort sett avstannat på grund av det ekonomiska läget samtidigt som de bostadspolitiska frågorna ofta hamnar i skymundan.
Vad kostar en detaljplan?
Detaljplaneprocesser blir ofta långa och kostsamma. Det fördyrar både bostäder och kommersiella fastigheter. Vad är det egentligen som driver kostnaderna och hur gör man för att få till en kostnadseffektiv planprocess?
Rörlighet på bostadsmarknaden - hinder och möjligheter för äldre att byta boende
Att äldre ”sitter fast i sina stora villor och lägenheter” framhålls ofta som ett hinder för att få i gång rörligheten på bostadsmarknaden. Vilka hinder och möjligheter ser de själva? Och vad kan politiken och bostadsvecklare göra för att få fler att ta steget mot ett nytt boende?
Mer av allt – branschöverskridande samarbete för klimatpositiva fastigheter
Hur kan bygg- och energibranschen samarbeta för att klara energiomställningen? Vilka konkreta verktyg finns för att säkerställa behovet av förnybar el? Hur stor skillnad kan vi göra tillsammans?
Så lyfter Västsverige svensk omställning och konkurrenskraft
Omvärldsutmaningarna är stora och akuta. För att klara klimatmål och internationell konkurrens krävs stora investeringar i industri, infrastruktur och elförsörjning. Nationella satsningar krävs men resurserna är begränsade. Behövs tydligare prioritering utifrån var de gör mest nytta i hela landet?
Göteborg - med mod att bygga högt
Hälften av Sveriges 14 högsta hus finns i Göteborg. Här finns stor investeringsvilja och framtidstro och flest av framtidens mest eftertraktade arbetskraft vill helst jobba och bo i Göteborg. Hur har det kunnat bli så här? Vad behövs för att Göteborgsregionen ska växa vidare och vad kan andra lära?
Sanningen om Göteborg - stadsutvecklingen i Sveriges andra stad under lupp
Varför går det så bra för Göteborg – eller gör det inte det? Hur utvecklas egentligen Sveriges andra stad och vad kan vi lära oss av det som händer på ”framsidan”?
Skriande kompetensbrist riskerar den cirkulära ekonomins framfart - flaskhalsarna måste bort
Medarbetarna som hämtar och kör avfall är nyckeln i den cirkulära ekonomin. Utan dem faller en viktig samhällsfunktion. Avfallsbranschen är inte ensamma om att ha tufft att hitta medarbetare. Det finns jobb i Sverige, men flaskhalsarna måste bort. Fler individer måste få chansen.